Na cintoríne si dnes uctili pamiatku zosnulých vojakov

02.11.2011 Prešov

Prešov 2. novembra (TASR) – Príslušníci 2. mechanizovanej brigády (2.MB) v Prešove, zástupcovia samosprávy a ďalších štátnych i mimovládnych inštitúcií si dnes na Hlavnom cintoríne v Prešove uctili pamiatku zosnulých vojakov.
Okrem zástupcov Ozbrojených síl SR a oficiálnych hostí sa na pietnom akte zúčastnili aj rodinní príslušníci vojakov, ktorí zahynuli počas vojnových konfliktov alebo v medzinárodných misiách. Spomienku na zosnulých vojakov vyjadrili položením vencov a zapálením sviečok pri pamätníku.
\"Takto chceme vzdať hold týmto ľuďom, ktorí zahynuli v 1. alebo 2. svetovej vojne, alebo zomreli pri plnení si svojich služobných povinností. V novodobých dejinách nám zomrelo v rámci plnenia úloh medzinárodného krízového manažmentu vyše 50 profesionálnych vojakov,\" povedal pre TASR veliteľ 2.MB, plukovník generálneho štábu Karol Navrátil.
V rámci akcie Deň zmierenia nad hrobmi, ktorú organizuje Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku, si dnes účastníci pietneho aktu uctili aj pamiatku nemeckých vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne.
\"Títo vojaci prišli na naše územie ako príslušníci nepriateľskej armády, mnohí však nedobrovoľne z donútenia. Ich pozostatky sú pochované ďaleko od domova tak, ako hroby našich vojakov sa nachádzajú v iných krajinách. Akt zmierenia nad hrobmi symbolizuje spomienku na všetkých, ktorí museli zahynúť v ozbrojených, často nezmyselných konfliktoch,\" povedal pre TASR Ján Tomko zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby.
Pripomenul, že na tomto prešovskom cintoríne, ktorý sa vďaka spolupráci s nemeckou partnerskou organizáciou podarilo obnoviť a znovu zasvätiť, je pochovaných vyše 1400 padlých Nemcov z 2. svetovej vojny. Okrem toho si dnes uctili aj pamiatku vojakov rakúsko-uhorskej armády padlých v 1. svetovej vojne. Podľa Tomka je na prešovskom cintoríne pochovaných vyše 1500 vojakov z tohto obdobia.
 

Vyberte región

mark